ArcelorMittal: gratis emissierechten toch geen garantie voor jobs

Staalreus ArcelorMittal schrapt 1700 jobs in Luik. "Op 1 oktober 2008 telde ArcelorMittal in Luik 4.200 werknemers plus ongeveer 300 interimkrachten. Het idee is om het aantal mensen in vaste loondienst terug te brengen tot ongeveer 2.800 mensen", schrijft La Libre Belgique. Bovendien zou het bedrijf ook de productie in de vestiging van Ougrée terugschroeven en de lonen bevriezen.

Begin 2008 zette het bedrijf de Waalse regering nog zwaar onder druk om gratis CO2-emissierechten te krijgen. Die kregen ze ook, niettegenstaande ze het jaar voordien 4 miljard euro winst boekten. Want de regering had naar verluidt een belofte dat de ovens draaiende en de werkgelegenheid op peil zouden blijven.

Als gevolg van de deal beloofde de federale regering aan de Waalse regering extra hete lucht uit het buitenland, en versoepelde de doelstelling van de Vlaamse bedrijven.

BBL waarschuwde toen dat de regeringen niet hard konden maken dat de werkgelegenheid gegarandeerd zou blijven, terwijl ondertussen het milieubeleid onderuit werd gehaald. En een jaar later staan we zover. Hoe zit het nu met de tegenprestaties en de beloftes van de federale regering?