Alles begint met resource efficiëntie

Vorige week vond het jaarlijkse forum plaats van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO). Het centrale thema was “resource efficiëntie in het kader van duurzame ontwikkeling”.

Niet echt sexy, maar wel een bijzonder strategisch thema. De FRDO had enkele topsprekers kunnen strikken, waaronder Europees Commissaris voor het milieu, Janez Potočnik.

De sprekers maakten eensgezind duidelijk wat nu resources precies zijn. Resources zijn namelijk meer dan dan enkel (fossiele) grondstoffen, afval of materialen. Zo zijn lucht, water, ruimte, bodem, ecosystemen en biodiversiteit ook resources.

Meten om te weten en te beheren. Daarom wordt nu onder andere door de  Europese Commissaris geopperd om het gebruik van resources te meten op Europees en lidstaat niveau. Dat is de opstap om doelstellingen vast te leggen. Naar analogie van de 20/20/20 klimaatdoelstellingen, kunnen er dan ook gerichte resource reductiedoelstellingen worden gedefinieerd.

Efficiënter omgaan met onze resources staat gelijk aan het moderniseren  of vergroenen van onze economie en maatschappij. Een grote uitdaging ligt in het coherent en consistent beleid dat op alle niveaus moet gevoerd worden. Resource efficiëntie is niet enkel een milieuthema, maar eveneens een landbouw, energie, innovatie, cultuur en industrieel thema. Complexiteit troef. Maar de voordelen zijn groot zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.

Dit is geen losstaand thema dat bovenop of naast alle andere prioriteiten komt te liggen. Inefficiënt verbruik van resources ligt namelijk mee aan de basis van zowel klimaatverandering als biodiversiteitsverlies. Met resource efficiëntie pak je de problemen aan de bron aan.

Vakbonden en werkgevers delen de mening dat het thema van dit forum van  strategisch belang is. De concrete ommezwaai in onze manier van produceren en consumeren en de verwachte veranderingen voor werknemers die resource efficiëntie met zich mee brengt, roepen al heel wat meer vragen op.