Afschaffing fiscale aftrek getuigt van kortzichtige aanpak

Deze week kwamen de regeringsonderhandelaars overeen om de fiscale aftrek voor energiebesparende investeringen te schrappen. De confederatie bouw trok hierop – zeer terecht – aan de alarmbel. Een afschaffing van de fiscale gunstmaatregel voor energiebesparing zonder dat er duidelijkheid is over een verderzetting van deze stimuli door de gewestregeringen zal zeer nefaste effecten hebben. Onze politici zetten hiermee niet alleen duizenden jobs op de helling, maar tekenen meteen voor een hoge energiefactuur en een navenant hoge CO2-uitstoot.

Vlaams minister-president Kris Peeters liet in een reactie optekenen dat er weinig kans is dat de Vlaamse overheid de energiebesparende maatregelen overneemt. Deze beslissing is onbegrijpelijk in tijden van klimaatverandering en stijgende energieprijzen. Het Belgische gebouwenbestand is enorm energieverslindend en verbruikt 72% meer energie dan het Europees gemiddelde. Honderdduizenden woningen blazen hun warmte door ongeïsoleerde daken en ruimte in de buitenlucht. De meest recente klimaatcijfers wijzen er op dat het met de CO2-uitstoot van Vlaanderen de foute kant uitgaat. Het halen van de Kyototdoelstelling wordt al moeilijk, laat staan dat we de verdergaande vermindering van CO2-uitstoot tegen 2020 en 2050 kunnen halen.

Door ondersteuningsmaatregelen voor energiebesparing af te schaffen, missen we bovendien een gigantische opportuniteit voor de vergroening van onze economie. Zo leerde een recente Duitse studie nog dat elke euro in energiebesparing in gebouwen de staatskas vijf euro kan opleveren. Energiebesparing in gebouwen links laten liggen omwille van economische redenen, getuigt dan ook van een zeer kortzichtige aanpak.