81.000 handtekeningen voor natuur in de buurt

Woensdag overhandigden Natuurpunt, vzw Durme en Limburgs Landschap meer dan 80.000 handtekeningen aan minister Joke Schauvliege voor natuur in de buurt. Aanleiding waren de plannen van de Vlaamse administratie om de subsidies voor het beheer van natuurgebieden grondig te hertekenen. Daardoor dreigen vooral kleinere natuurgebieden uit de boot te vallen. Minister Schauvliege beloofde dat natuur in de buurt een speerpunt blijft van haar beleid.

Honderden reservaten

De nieuwe voorstellen leggen vooral de nadruk op Europees beschermde natuurgebieden. Natuur die niet voldoet aan de Europese streefbeelden zou veel minder steun voor beheer krijgen. Zo moeten reservaten van bij de start groter zijn dan 10 hectare, maar de meeste reservaten in Vlaanderen zijn veel kleiner begonnen. Vele natuurgebieden zijn organisch gegroeid op initiatief van de buurtbewoners. Die inspanningen hebben de voorbije jaren tot een groen netwerk van honderden natuurreservaten geleid.

Vlaanderen is één van de meest verstedelijkte regio’s van Europa, en de nood aan natuur op dicht bij huis is groot. De Vlaming die graag wandelt, fietst en jogt in de natuur moet het vooral hebben van de verschillende kleine natuurreservaten in zijn omgeving. Het is belangrijk dat dat ook in de toekomst nog zal kunnen.

Onderhoud en openstelling

Mochten de plannen van de administratie onverkort uitgevoerd worden, dan zou niet minder dan één derde van alle natuurgebieden belangrijke middelen voor het onderhoud en de openstelling verliezen. Speelbossen, paden voor wandelaars, ruiters en fietsers: ze zouden in verschillende gebieden niet onderhouden en uitgebouwd kunnen worden, terwijl net hierdoor natuurgebieden toegankelijk worden voor iedereen.

De petitie heeft haar effect niet gemist: minister Schauvliege liet bij de overhandiging verstaan dat natuur in de buurt een speerpunt blijft voor haar beleid. De natuurverenigingen hebben er dan ook vertrouwen in dat de minister de voorstellen van haar administratie bijstuurt, vooraleer de uitvoeringsbesluiten van het nieuwe natuurdecreet bekrachtigd worden door de Vlaamse regering.