80 gemeenten doven lichten voor 20ste Nacht van de Duisternis

Zaterdag 10 oktober, tijdens de Nacht van de Duisternis, doven 80 gemeenten zo veel mogelijk openbare verlichting en kunnen inwoners even proeven van activiteiten in een donkere nacht. Met deze jaarlijkse campagne zetten Bond Beter Leefmilieu (BBL), Preventie Lichthinder vzw en de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Nacht van de Duisternis maakt donker leuk

Vanuit de lucht gezien is België ‘s nachts een lichtbaken, omdat we te veel verlichten en we het licht naar boven stralen. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.

De Nacht van de Duisternis toont aan dat het ook anders kan. Zaterdag 10 oktober doven 80 gemeenten niet alleen een deel van de openbare verlichting, maar organiseren ze samen met verenigingen meer dan 100 activiteiten. 

“Deze eenmalige actie is geen wondermiddel, maar het doet ons wel nadenken over hoe we ‘s nachts moeten verlichten,” zegt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Een besparing van 30% van het jaarverbruik van de openbare verlichting kan gerealiseerd worden door een slimmere verlichting, in combinatie met het gebruik van zuinigere lampen. Bovendien laat het de CO2 uitstoot dalen. Het brengt het engagement van gemeenten die het Burgemeestersconvenant ondertekenden om de CO2 uitstoot tegen 2020 met minsten 20% te verminderen zo ook een stap dichterbij. Los van de grote energiebesparing, maakt de Nacht van de Duisternis donker ook gewoon leuk.” 

Steentje bijdragen in aanloop naar klimaattop in Parijs

Eind november komen de wereldleiders samen in Parijs om af te spreken hoe ze de klimaatverandering gaan tackelen. Om de opwarming van de aarde onder controle te houden, is een sterk en bindend klimaatakkoord een absolute noodzaak. 

“Om de CO2-uitstoot stevig terug te dringen, moeten we niet alleen inzetten op hernieuwbare energiebronnen maar ook op energiebesparing. Door efficiënter om te springen met verlichting kan iedereen zijn steentje bijdragen. In aanloop naar de klimaattop in de lichtstad, maken wij het daarom nu al even donker,” besluit Sara Van Dyck.