16 000 nachtvluchten

Vlaams minister van leefmilieu Hilde Crevits bevestigt de beperking van het aantal nachtvluchten op Zaventem tot 16 000. Volgens de huidige milieuvergunning kunnen er op Zaventem jaarlijks 25 000 nachtvluchten plaatsvinden. Met het vertrek van DHL naar Duitsland, kon dat aantal verlaagd worden. Daarom besliste het provinciebestuur van Vlaams-Brabant om de milieuvergunning aan te passen. Luchthavenexploitant Brussels Airport Company tekende echter beroep aan bij minister Crevits tegen de verlaging van het aantal nachtvluchten.

Daarop verstuurde BBL samen met alle bewonerscomités een brief naar de minister met de vraag om niet toe te geven aan de druk van de luchthavenlobby. De luchthaven is immers gelegen in een dichtbebouwde en verstedelijkte omgeving en moet daar rekening mee houden. Nachtvluchten zijn enorm belastend voor de gezondheid en zorgen voor slaapstoornissen, verhoogde bloeddruk, hartproblemen, depressie en vroegtijdig overlijden. Daarom vragen Bond Beter Leefmilieu en de bewonerscomités dat minimaal de beperking tot 16 000 nachtvluchten in de milieuvergunning behouden blijft. Op langere termijn moeten de nachtvluchten verder verminderen en uiteindelijk stoppen.

Ook bij 16 000 nachtvluchten blijft de hinder en de gezondheidsimpact voor omwonenden nog zeer groot. Daarom vroegen we aan de minister om op korte termijn de individuele geluidsquota van vliegtuigen systematisch en toekomstgericht te verlagen. Ook hier had de minister oren naar, want ze gaf de administratie de opdracht een dossier op te maken “om de maximaal toegelaten individuele geluidsquota voor opstijgende en landende vliegtuigen verder te beperken en om de beperking op de vertrekken tijdens de weekendnachten ook in de milieuvergunning op te nemen”.