“De keuze om kosten voor het energiebeleid door te rekenen via heffing per aansluitpunt is geen goed idee”

Reactie van Bond Beter Leefmilieu, ABVV, ACV en Samenlevingsopbouw over de beslissing van de Vlaamse Regering omtrent de doorrekening van de kosten voor het groenestroombeleid.

“De keuze om kosten voor het energiebeleid door te rekenen met een heffing per aansluitpunt is geen goed idee”, aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “ De Vlaamse Regering gaat hiermee in tegen de noodzaak van energiebesparing en een slimme sturing van het energieverbruik.” Bert De Wel van ACV vult aan: “De Regering beslist ook opnieuw om bedrijven te ontzien en legt het leeuwendeel van de kosten bij de gezinnen. Een gezin zal in verhouding meer dan 50 keer meer betalen dan een groot bedrijf. Dit wordt niet onderbouwd. De regering stelt hier ook geen voorwaarden inzake energie-efficiëntie of de creatie van jobs tegenover ”.  Pieter Verbeek van het ABVV treedt bij: “Alweer neemt de regering een cruciale beslissing over de financiering van ons energiebeleid. Ze doet dit op een slinkse manier zonder enig maatschappelijk debat”. Het is goed dat er een sociale correctie is voor beschermde afnemers en budgetmeterklanten. Toch betalen deze gezinnen verhoudingsgewijs nog steeds veel meer dan grote bedrijven. Daarnaast zullen nog steeds veel gezinnen in energiearmoede de volle pot moeten betalen”, zo stelt Leen Smets van Samenlevingsopbouw.

De organisaties  benadrukken dat ze ondersteunen dat gezinnen hun steentje bijdragen aan de financiering van de energietransitie. Maar die financiering moet op een rechtvaardige manier gebeuren en een efficiënter en slimmer energiebeleid stimuleren.