Foto Juliandra Durkin

Stadsbossen kunnen evenveel CO2 opslaan als regenwoud

Foto Juliandra Durkin

Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan die koolstof op in hun stam, takken en wortels. Dat wisten we al. Maar uit onderzoek van de University College London blijkt nu dat een stadsbos bijna evenveel CO2 kan opslaan als een tropisch regenwoud. Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, is het daarom belangrijk bestaande bossen te behouden en nieuwe stadsbossen aan te planten. Een extra argument om ook in het bosarme Vlaanderen in te zetten op meer bos.

Nieuwe lasertechniek

Het onderzoek werd uitgevoerd in de Londense deelgemeente Camden. Hiervoor werd de lasertechniek LiDAR (light detection and ranging) gebruikt. Laserpulsen worden uitgestuurd, en aan de hand van de tijd die nodig is voor de weerkaatsing, kan het volume van een boom gedetailleerd in kaart worden gebracht. Van elke boom wordt als het ware een 3D-tekening gemaakt. Zo konden de onderzoekers berekenen hoeveel biomassa een stadsboom of een stadsbos bevat. En dus ook hoeveel CO2 die boom heeft opgenomen uit de lucht.

CO2-hotspots

Voor gewone stadsbomen blijkt die koolstofopslag relatief standaard te zijn, maar stadsbossen blijken echte hotspots om CO2 om te zetten in biomassa. In het 320 hectare grote stadsbos Hampstead Heath, benadert de koolstofdichtheid die van een gelijkaardig stuk tropisch regenwoud. Het stadsbos slaat 178 ton koolstof per hectare op. In een tropisch regenwoud is dat gemiddeld 190 ton koolstof per hectare.

Stadsbossen opwaarderen

Tot nu toe wordt er weinig rekening gehouden met de bijdrage van stadsbossen aan de mondiale klimaatproblemen, vanwege hun relatief kleine oppervlaktes in vergelijking met tropische regenwouden. Maar omdat steden in de toekomst sterk zullen groeien en stadsbossen vlakbij de plek staan waar de meeste CO2 wordt geproduceerd, verdienen ze veel meer aandacht in onderzoek en beleid. Ook in het bosarme en CO2-rijke Vlaanderen.

> Benieuwd naar de details? Lees het onderzoek (Engelstalig)