Onder meer op het programma: tuinieren in de stad.

Foto: Oudenaarde

Boost Je Buurt in Oudenaarde: eerst zelf zien, dan zelf doen

Onder meer op het programma: tuinieren in de stad.

Foto: Oudenaarde

Even een open deur intrappen: de klimaatverandering is een gigantische uitdaging. ‘Wat kunnen wij als kleine regio daar dan aan doen?’, hoor je sceptici weleens zuchten en blazen. Het antwoord: alles. Als ieder zijn deel doet, kunnen we dit aan. In Oudenaarde hebben ze dat begrepen. 20 procent minder uitstoot in 2020, dat is het doel. De stad ging meteen over tot actie en sloeg de handen in elkaar met Bond Beter Leefmilieu. Samen zetten ze Boost Je Buurt op. 

“We wilden de burgers actief betrekken bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen", zegt Evy Gillijns, hoofd van de milieudienst in Oudenaarde. Hoe doe je dat? Daarvoor gingen ze aankloppen bij Bond Beter Leefmilieu. Als netwerkorganisatie weet BBL als geen ander welke verenigingen, tools, plannen en kennis er leven rond klimaat en milieu in Vlaanderen. Die expertise brengen ze naar de burger met Boost Je Buurt: een evenement voor zowel ontdekking als verdieping in de wereld van burgerinitiatieven en in de thema’s vlotte mobiliteit, klimaatneutraal, gezonde en lokale voeding, circulaire economie en een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving.

16 november was D-day, die dag vond Boost Je Buurt plaats in Oudenaarde. “Het is de bedoeling dat we inspelen op wat er al in de gemeente leeft en op de plannen die nog waargemaakt moeten worden”, vertelt Janne Ruszkowski van Bond Beter Leefmilieu. Zo speelden enkele inwoners van Oudenaarde met het idee een energiecoöperatie op te richten. Tijdens een van de sessies gingen ze daar samen met energiecoöperatie Stroomvloed op in: hoe kunnen wij hier zelf winst oogsten? Hoe beginnen we aan een collectief renovatieproject? Wat met zonnepanelen op grote daken?  

Het kan intimiderend en verwarrend zijn om zo’n grote uitdaging als de klimaatverandering aan te pakken. Daarom stelde Boost je Buurt in Oudenaarde verschillende soorten activiteiten ter beschikking. “Iedereen kon wel iets vinden. Je kon luisteren naar de expertise van de sprekers of actief meedoen aan de workshops”, zegt Janne. Evy: “De infomarkt was ook heel leuk. Iedereen kon zelf kiezen wat hem of haar aantrok en daar meer over te weten komen.” Verder op het programma: bomen die typisch voor de streek zijn planten, vragen over cohousingprojecten, feiten over klimaatverandering, duurzame mobiliteit in Oudenaarde, swishing met je ecofashionista-buren, noem maar op. 

En het resultaat? “Hier zien mensen met hun eigen ogen wat voor positieve impact ze kunnen hebben”, zegt Janne. “Dan wordt het veel makkelijker om de eerste stappen te zetten naar een duurzamer leven.” Met andere woorden: goed begonnen is half gewonnen. Op naar die -20 procent CO2-uitstoot. 

Gemeente voor de Toekomst