E-zines

Home > E-zines > milieub@BBeL > Archief > 08-03-2012 - Daar zijn de voorjaarscampagnes! > Belg consumeert te veel dierlijke producten

Belg consumeert te veel dierlijke producten

Share

Dierlijke producten hebben een grote milieu-impact, dat is bekend. Maar hoe groot is die impact eigenlijk? Om daar een zicht op te krijgen berekende Ecolife de ecologische voetafdruk van het verbruik van dierlijke producten in BelgiŽ.

Wat blijkt? Als alle mensen ter wereld evenveel dierlijke producten zouden consumeren als een Belg zouden we 3/4 van de totale productieve land- en zeeoppervlakte van de planeet nodig hebben voor veeteelt, visserij en viskweek alleen. Met andere woorden: onze consumptie van dierlijke producten is niet veralgemeenbaar voor de totale wereldbevolking.

Een wereldwijde consumptie van dierlijke producten naar Belgische maatstaven is niet enkel ecologisch onverantwoord, het is ook gewoon niet haalbaar. De totale hoeveelheid biomassa (vissen, schelpdieren, kreeften...) die alle wereldzeeŽn samen in ťťn jaar tijd kunnen produceren, zou al binnen zeven maanden opgevist zijn, en het gras dat in ťťn jaar tijd kan groeien op al het huidige graasland in de wereld, zou al na vier maanden door de koeien afgegraasd zijn. Er zou dus sprake zijn van ernstige overbegrazing en overbevissing.

De studie van Ecolife toont aan dat een sterke wijziging van ons voedingspatroon noodzakelijk is in het streven naar een duurzame toekomst. Minder dierlijke producten en meer gezonde plantaardige voeding zijn daarbij cruciaal. De studie vormt dus een wetenschappelijke basis voor het belang van actuele campagnes rond vleesvermindering zoals Donderdag Veggiedag van EVA en Dagen Zonder Vlees, die loopt van 22 februari tot 7 april.


Download het volledige studierapport
EcolifeReacties


Jurgen - Schelle
(1563 dagen geleden)

Het lijkt me toch straf dat onze consumptie van dierlijke producten zo groot is. Als je ziet wat voor stukken vlees men in een land als Duitsland en Oostenrijk voorschotelt of de steaks in de USA. Zo'n portie is bij me thuis toch wel voor meerdere personen.

Wordt er in dergelijke studies rekening gehouden, dat er in BelgiŽ veel geproduceerd wordt voor de export en dat we dit niet zelf verbruiken. Dit hoort dus bij de ecologische voetafdruk van het consumerende land...

Bovendien mag je de consumptie van dierlijke producten in de gastronomische sector in BelgiŽ niet enkel op het bord van de Belgen leggen. BelgiŽ wordt bij toeristen sterk gewaardeerd voor de culinaire kwaliteit, waardoor in deze sector veel wordt geconsumeerd door niet-Belgen.

Indien buitenlanders meer naar BelgiŽ komen voor de culinaire geneugten, dan Belgen in het buitenland gaan tafelen, kan dit de ecologisch voetafdruk opnieuw scheeftrekken...

Wat is het werkelijke consumptiepatroon van de Belgen, misschien moet dit eens nagegaan worden met een enquÍte tot bij de Belg thuis?Plaats zelf een reactie

Bent u reeds geregistreerd, gelieve dan in te loggen.
Verplicht in te vullen velden
Voornaam     Naam  
(enkel uw voornaam en gemeente worden getoond)
Postcode     Gemeente  
Organisatie
E-mail adres  (wordt niet getoond)
Niets  
Anti-spam

Abonnementen
beleidsb@BBeL